23 Ocak 2015 Cuma

Khasi İnsanları | Khasi Topluluğu



Khasi, çoğunluğu Hindistan'ın kuzey doğusundaki Meghalaya eyaletlerinde yaşayan bir kabileye ait insanlardır. Onlara Khasi dilinde"Ki Hynñiew trep" yani "Yedi Kabile" denir. Khasi dili, Avustralasyatik dil ailesindendir. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 1.361.100 Khasi insanı yaşamaktadır.

Bu zamana kadar varlığını bile bilmediğim bu insanların varlığını, İngilizce için ileri düzey hikaye arayaşındayken bulduğum bir sitede öğrendim. Yazı Shillong hakkındaydı, yani Meghalaya'nın başkenti. Bu insanlarla ilgili hiçbir Türk sitesinde açıklama bulamadım. Bir ilk olmanın heyecanını yaşamıyor değilim :)


Khasi halkının önemli bir kısmı "Ka Niam Khasi" ya da "Ka Niam Tre" adını verdikleri dini takip eder. Bu dini inançta, bir adam yerine horoz kurban edilir ve şöyle düşünülür "insanın günahlarını taşır ve kurban tarafından, adam borcunu sonlandıracaktır." Yani o kişinin günahının veya suçunun horoza geçtiğine inanılır. Bu Kaparot ile kıyaslanmaktadır. Kaparot bir Yahudi ayinidir. Bu ayinde kişinin günahının kafasında üç kere çevirilen tavuğa ya da paraya geçtiğine inanılır.


Kaparot.

Khasi halkının bir kısmının dini ise Presbiteryen, Anglikan, Üniteryan, Roma Katolik ve çok az kısmı Müslümandır. 

Farklı ülkelerden gelen Khasi insanı tıpkı Asyalılar gibi minyon yapıdadır.

khasi6


Khasi'nin büyük bir kısmı tek eşlidir. Boşanmalar çok nadirdir. Evlenen kişiler genelde nişanlanmadan önce tanışırlar. Bir adam bir kızı istediği zaman bunu ailesine bildirir. Kadınlar da eşlerini seçebilir. Boşanma durumunda çocukların sorumluluğu kadınlara aittir. Eğitime önem verirler ve kız çocuklarını da okula gönderirler. Khasi kendi içerisinde klanlara ayrılır. Bir kişinin evlendiği kişi kendi aşiretinden değilse sorun çıkabilir. Ancak taraflar anlaşırsa, düğün için tarih alınır. Çocuk sahibi olamayan çiftler genelde kolayca boşanır. 
Çocukların yetiştirilmesinde tek başına anne ve baba sorumlu değildir. Annenin kardeşi bir sosyal baba rolünü üstlenebilir. Diğer akrabalar (amcalar, teyzeler, yaşlı kardeşler) çocuğun fiziksel ve sosyal gelişimine dikkat eder. Hatta komşular bile, çocuklara doğru ve yanlış, görgü kuralları, vb konular hakkında fikir verir. Böylece ebeveyn tek başına biyolojik anne ile sınırlı değildir. Hiç evlenmemiş kadın veya erkekler, kardeşlerinin çocuklarına ebeveynlik yapar.

Bir ailenin mülkiyeti kadın tarafından yönetilir, Khaddu. Khaddu karar organı anlamına gelir. Khaddu tüm ailenin sorumluluğunu üstlenir. Khaddu ismini aile içerisinde en genç kız devralır. Böylece bir erkek sadece kendi edindiği mala sahipken, kızlara mal ve mülk bölümü verilmiştir.

Sadece Meghalaya'da değil, Bangladeş'ta da yaşayan Khasi topluluğu vardır.
Bangladeş'te yaşayan Khasi insanlarıyla ilgili 33 dakikalık İngilizce altyazılı videoyu izleyebilirsiniz.



Bu videoyu mutlaka izleyin:


Khasi müzik yönünden oldukça zengindir. 

Ben bunu çok sevdim:


Meghalaya:



Umarım siz de bir gün "Khasi" kelimesiyle karşılaşır ve bu konuya gelirsiniz. Bu başlıkta olmayan bilgilere sahipseniz yorum yazarak benimle paylaşabilirsiniz.

Bu sitedeki bilgiler wikipedia ve buradan alınmıştır.

2 yorum:

  1. burda da bişiler var:http://www.nolm.us/anaerkil-bir-toplumda-kiz-cocugu-olmayi-anlatan-harika-portreler/

    YanıtlaSil

Copyright © 2014 mostepotente